Ezber Çalışmaları 11

Yukarıda Mâide Suresi 5/120. Ayetinde geçen مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ isim tamlamasıdır. İsim tamlamasında formülümüz kurdele elif lam ve alt çizgi şeklide idi. Burada da bu formülümüzü görmekteyiz.

Kolaylık olması bakımından “yer ve gökler” ifadesini gördüğümüz her yerde mutlaka bu ifadeden önce fiil gelip gelmemesini bir alışkanlık haline getirelim. Bu ayette “yer ve gökler” ifadesinden önce fiilin olmadığına dikkat edelim lütfen.

Geçen onuncu dersimizde önemli olduğunu ve üç kısımda inceleyeceğimizi söylediğimiz konunun birinci kısmını فِي الْأَرْضِ yeryüzünde ifadesi işlemiş ve fi cer harfinden dolayı isim son işaretinin alt çizgi olduğunu söylemiştik.

Bu dersimizde ise مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ifadesinin isim tamlaması olduğunu kendinden önce fiil gelemediğini belirterek dersimizin ikinci kısmını işlemiş olalım.

Ayet لِلَّهِ diyerek başlamaktadır. Le ل cer harfi sözlükte için ve aitlik anlamına gelmektedir. Bu arabayı senin için aldım إشتريت هذه السيارة لك cümlesindeki لك senin için anlamına gelmektedir. Ayette ise yeryünün ve göklerin sahibinin, hükümranlığının Allah olduğu belirtilmektedir.

Ayetin devamında وَمَا فِيهِنَّ yi görmekteyiz. Çok erkekler için işaret zamiri Hum هُمْ kadınlar için ise onlar hunne هُنَّ olduğunu YouTubedeki derslerimizden biliyoruz. Fi في cer harfi hum’un başına geldiğinde فيهِمْ hunne’nin başına geldiğinde ise فيهَنَّ yapar. Ayette gördüğümüz gibi. Ayette hum yerine hunne’yi görmekteyiz. Türkçe’ye her ikisini de onlar şeklinde çevirebiliriz ancak “yer ve gökler” çoğul olduğundan ve Arapçada bütün çoğullar dişi kabul edildiğinden hum yerine hunne’yi görüyoruz.

Tekrardan وَمَا فِيهِنَّ ye bakacak olursak “ma ما” ne,  “ve  و” de bizim bildiğimiz Türkçe’de kullandığımız ve. Ve ma fihineden وَمَا فِيهِنَّ önce yer ve gökler geçmekte ardından وَمَا فِيهِنَّ gelmekte. Onlarda ne varsa. Onların içinde ne varsa Allah’ındır.

Ayetin son cümlesinde ise وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ala harfi cerinden dolayı kullu’nun kulli olduğunu görmekteyiz.

Aşağıda görmüş olduğumuz En’âm Suresi 6/1. Ayetinde ise

“Yer ve gökler” ifadesinde السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ arz’ın son harfinin işaretinin üst çizgi olduğunu görmekteyiz. Bu konuyu üçüncü kısım olarak bir sonraki dersimize bırakalım istiyoruz. Bu konuyu kolaylaştırmanın güzel bir yolu “Yer ve gökler” ifadesinden önce fiilin olup olmadığına bakmaktır. Kur’an-ı Kerim’de sık sık karşılaşacağımız bir ifade olduğu için zamanla anlamamız Allah’ın izni ile daha kolay olacak.

Sizde aşağıdaki link aracılığı ile فِي الْأَرْضِ yeryüzünde kelimesini ve خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ Kur’an-ı Kerim’de aratabilirsiniz.

https://www.kuranmeali.com/ArapcaAra.php

Kur’an-ı Kerim’de فِي الْأَرْضِ yeryüzünde kelimesini üzerinde işaretleri في الارض olmadan yazmalısınız.

Kur’an-ı Kerim’de خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ ifadesini aratırken ise  خلق السماوات والارض şeklinde değil خلق السموات والارض şeklinde m harfinden sonra elif uzatması olmadan yazınız. Bizim hattatlarımız ve arama yaptığımız sitedeki hat şeklinde elif ile uzatma yerine ‘ ile uzatma yapılmış.

Lütfen Dikkat : Arama yaparken ما dan sonra elif harfini yazmayınız. Bizim derslerimizde faydalandığımız sitede hattat ma harfini elif harfi ile uzatarak değil çeker adını verdikleri ‘ işareti kullanarak yazmıştır.

Dolayısı ile خلق السماوات والارض şeklinde yerine خلق السموات والارض şeklinde yazmanız gerekmektedir. Peki hattat neden öyle yazmıştır. Oradaki elif harfi zaten okunmuyor ve uzatma harfi idi. Aşağıdaki her iki yazılış şeklinin resimlerini görmektesiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Hattan elif harfi yerine çeker işareti ile uzatmış.

Bu dersin ve diğer derslerin pdflerine download bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir