Ezber Çalışmaları 4

YouTubedeki on birinci ders videomuzda okumak fiilinin hemen ardından ikinci fiilimiz olan sevmek fiilini on ikinci ders videomuzda görmüştük. On ikinci dersimizin pdfsini download bölümünden derslerin pdfleri kısmından indirip tekrar edebilirsiniz. Birkaç örnek cümle ile sevmek fiilimizi tekrar ettikten sonra kitabımız Kur’an-ı Kerim’deki sevmek fiili ile ilgili ayetlerden bazılarına beraber bakalım. Sayfanın sonundaki linkten dersin pdfsini indirebilirsiniz dedikten sonra örnek cümlelerimize geçelim.

Sevdi أَحَبَّ üçüncü tekil şahıs O için fiilin çekimi bu şekilde. Selim sevdi سَلِيم أَحَبَّ bitişik zamirler ile sevmek fiilini kullanmak istersek Selim onu sevdi سَلِيم أَحَبَّهَا tabii burada O ile kastettiğimiz kişi bir kadın. Selim onu sevdi derken bir erkek için söylemek isteseydik سَلِيم أَحَبَّهُ diye söylememiz gerekecekti. Selim seni sevdi سَلِيم أَحَبَّكَ aynı cümleyi karşımızdaki kadına söylemek isterken yani Selim seni sevdi derken ise سَلِيم أَحَبَّكِ şeklinde söyleyeceğiz. Selim sizi sevdi سَلِيم أَحَبَّكُمْ selamun aleykumdaki kum ekini fiilin sonunda görüyoruz. Karşımızdaki kadınlara ya da karşımızdaki bir kadına nezaket olarak siz diye hitap ederek aynı cümleyi söylemek istediğimizde ise Selim sizi sevdi سَلِيم أَحَبَّكُنَّ aynı cümleyi onlar için kurmak istersek Selim onları sevdi  سَلِيم أَحَبَّهُمْonları derken kadınları kastetmek istediğimizde yani Selim bir öğretmen olsun ve kız çocuklarını sevdiğini söylemek isteyelim Selim onları sevdi سَلِيم أَحَبَّهُنَّ sadece kız öğrencilerin olmadığı yani sadece kadınların bulunmadığı bir ortamda olunsaydı o kalabalık için hum هم bitişik zamiri kullanılmış olacaktı.

Eğer bu sizin sitemizden takip ettiğiniz ilk ders ise YouTube kanalımızdaki derslerimizi izlemenizi tavsiye ediyoruz. Burada yazıya döküldüğünde karışı gibi gelebilir. Çünkü aynı anda bütün şahıs zamirleri için örnekleri bir anda veriyoruz bu dersimizde hatırlamak amacı ile ancak kanalımızdaki videolarda çok daha fazla örnekle sıra ile bu dersleri işlemiştik.

Aynı cümleyi Ahmet ve Zeynep için kuralım. Ahmet sevdi اَحمد أَحَبَّ , Zeynep sevdi زَيْنَب أَحَبَّتْ fiilin sonuna eklenen te harfine dikkat edelim lütfen. Fatma onu sevdi فَاطِمَة أَحَبَّتْهُ fiilin çekiminde üçüncü tekil şahıs yani Ahmet için fiil أَحَبَّ olurken bir kadın için söylemek istediğimizde fiilin sonuna bir te ekliyoruz ve أَحَبَّتْ oluyor. Betül onu sevdi (kastedilen o bir kadın) بَتُول أَحَبَّتْهَا . Leyla öğretmeni sevdi لَيْلى أَحَبَّتْ المعلمَ muallimin son harfinin üstündeki işaret üst tek çizgi oldu. Neden? Belirtme hali. Öğretmen. Öğretmeni. Belirtiyoruz.

Leyla öğretmeni (kadın) sevdi لَيْلى أَحَبَّتْ المعلمةَ öğretmenin sonundaki yuvarlak te’ye ve yuvarlak te’nin üzerindeki tek çizgi belirtme haline dikkat edelim lütfen. O neden sevmedi? لِمَاذَا هُوَ مَا أَحَبَّ؟ , Neden sevmedi? لِمَاذَا مَا أَحَبَّ؟ , Betül, Selim’i sevdi mi? هل بَتُول أَحَبَّتْ سَلِيم؟ Hayır, Betül, Selim’i sevmedi. بَتُول مَا أَحَبَّتْ سَلِيم gibi örnek cümleler için on ikinci ders videosunu izleyebilir pdfsini download bölümünden indirebilirsiniz. Şimdi Kur’an-ı Kerim’den ayet örneklerine geçelim. Şu aşamada biz sadece ayetlerin son cümlelerine çalıştığımızı ayrıca belirtmek istiyoruz.

 

 

Açıklama : Aşırı gidenleri kim sevmiyor? Allah. Özne. Ancak Allah isminin sonunda kurdele değil üst tek çizgi var. Bildiğimiz gibi öznelerde kurdele olması gerekiyor. Burada üst çizgi tek çizgi olmasının sebebi inne. İnne-enne kendinden sonra gelen ismin sonunu üst çizgi yapar. Daha sonra bu inne-enne konusuna değineceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sevdi أَحَبَّ fiilinin geniş – şimdiki (muzari) zamandaki çekiminin  يُحِبُّ olduğunu, olumsuzluk ekinin لَا olduğunu derslerimizde daha önce görmüştük.

Sevmek fiilini sizde Kur’an-ı Kerim’de aşağıdaki linkten aratınız lütfen. Aratırken harflerin üzerinde işaretleri olmadan يحب aratmalısınız.

https://www.kuranmeali.com/ArapcaAra.php

    * All fields are obligatory