Ezber Çalışmalarımızın Mantığı

Ezber Çalışmalarımızın Mantığı

De ki: “Hamd Allah’a mahsustur. O, âyetlerini size gösterecek ve siz de onları tanıyacaksınız. Rabbin, yaptıklarınızdan habersiz değildir.”

Neml Suresi 93. Ayet

Bu çalışmamızın adına her ne kadar ezber adını vermiş olsak da burada yapacağımız açıklama ile anlaşılan manada bir ezber çalışması olmayacağını sizlerde göreceksiniz. Örneğin yukarıdaki Neml Suresinin 93. ayetine beraber bakalım.

Biz bu çalışmamamızda ayetin tamamını anlamına bakmadan ezberlemek yerine öncelikle ayetin son kısmındaki cümlesine yoğunlaşacağız. Yani

وَمَا رَبُّكَ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

Rabbin, yaptıklarınızdan habersiz değildir. Neml Suresi 93. Ayet

Bu ayet örnek vermek için seçilmiştir. Biz ilk etapta okuduğumuzda anlayabileceğimiz, videolarda örnek olarak almış olduğumuz ayetlerden başlayacağız. Ve ayetleri derslerde işlediğimiz gibi min, ala,fi ve se gelecek zaman takısı hel, meta, meza gibi soru kelimeleri ve fiil incelemesi ile beraber çalışacağız nasipse.

Biz adına ezber çalışmaları verdiğimiz bu çalışmalarımızda ilk etapta bu şekilde bir yöntem izleyeceğiz. Bu çalışmamızı yaparken ezberlediğimiz aynı zamanda anladığımız ayeteki bu cümleyi Kur-‘an-ı Kerim’de aratabilir hatta yazmaya çalışarak yazı çalışması da yapabiliriz. Kur’an-ı Kerim’de aratmış olduğumuz bu ayetin son kısmı başka surelerde de geçiyor mu geçiyorsa hangi surelerde geçiyor, kaç kez Kur-‘an-ı Kerim’de geçiyor gibi çalışmalarda yapabiliriz.

Yorumlarınız, eleştirileriniz ve yönlendirmeleriniz bizim çalışmalarımızı hazırlarken bize yeni yol ve yeni yöntemler ilham edebilir. Aşağıdaki forma gerçek bilgilerinizi girmeden de düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Ancak formun gönderilebilmesi için @ ifadesinin içinde olduğu abddd@dd.com gibi bir bilgi girişi uygulamadan dolayı zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir